Helsinki Music Centre, Helsinki

Helsinki Music Centre, Helsinki

Product watch list
was added to the project list.

Helsinki Music Centre

In the planning of the new Music Centre in Helsinki, top priority was given to the sound quality in the concert hall. The acoustics specialist Yasuhisa Toyota succeeded in achieving world-class acoustics. The exterior of the building is also something to see. Its linear architecture shows an aesthetic structure with large glass surfaces, which convinces visitors with its timeless design.

The approaches to the Music Centre are illuminated with BEGA bollards 88684 from low mounting heights. In their design, the luminaires and architecture seem to have been developed simultaneously for each other. For visually harmonious integration in the townscape, green pre-patinated copper was used for the façade cladding.

The grounds of the Music Centre pass seamlessly into the grounds of the Kiasma Museum and of the park area, which is still under construction, at the edge of Töölö Bay. In parts of the grounds, BEGA pole-top luminaires with asymmetrical-flat beam light distribution were installed.

As soon as one enters the building, BEGA downlights reliably guarantee good light. A visit to the concert house is always something special. There is an exciting, festive atmosphere in the room, in expectation of the forthcoming concert.

A generously dimensioned staircase serves as an extension of the room, and BEGA recessed luminaires emphasise this structural detail. In each stair two shielded luminaires are installed to show the way, and together they form two parallel bands of light. These are supplemented by unshielded location luminaires integrated in the massive border mounted on one side of the stairs. The low-level light together with the discreet illumination of the foyer reinforce the festive atmosphere of the musical event.

The glass foyer in the new Music Centre is a place for people to meet. A special atmosphere prevails here, especially in the evenings. The high ceilings and the opennessof the rooms convey the feeling that something unusual is being offered in this place.The quality materials in the interior underline this impression.

The classrooms and offices of the Sibelius Academy are arranged around a courtyard and occupy seven floors. The individual levels are connected to each other by means of an open staircase. Here, BEGA recessed wall luminaires 33173 ensure safe illumination.


Kiinteistö Oy Helsingin Musiikkitalo

General contractor

SRV Rakennus Oy, Espoo


Marko Kivistö, Ola Laiho, Mikko Pulkkinen, LPR-arkktiehdit Oy, Turku

Light planning / Electrical planning

Insinööritoimisto Lausamo Oy, Vantaa

Electrical installation

Sähkö-Aro Oy, Helsinki

Landscape planning

Kaija Laine, City of Helsinki, Public Works Deparment


Arno de la Chapelle, Helsinki