Heydar Aliyev Center, Baku

Heydar Aliyev Center, Baku

Product watch list
was added to the project list.

Gigantic cultural facility with flowing lines

This structure, with its flowing lines, is impressive and unmistakable. It inspires curious visitors to explore the spacious grounds and to view the building from different perspectives.

The curved surface is illuminated from ground level, using luminaires that allow vertical façades to be illuminated right down to the ground. Their robust bronze cover also visually emphasises the durable character of these lighting tools.

With its sculptural effect, the cultural centre, which was designed by Zaha Hadid, forms a striking contrast in Baku to the more monumental effect of public buildings from the past Soviet era. The unique architecture of this new building is intended to represent a transformation into a modern Azerbaijan.

The current president had the cultural centre built in memory of his father, Heydar Aliyev. One can only hope that the population will be able to share our pleasure in this fascinating project.

Republic of Azerbaijan

Zaha Hadid Architects, London

General contractor
DIA Holding, Istanbul

Light planning
MBLD Maurice Brill Lighting Design, London


Hufton+Crow, Hertford
Iwan Baan, Amsterdam