LVM high-rise building, Münster

LVM high-rise building, Münster

Product watch list
was added to the project list.

A “crystal” for Münster

In view of its unusual cubature and glass façade reminiscent of ground stone, the LVM high-rise building opened in Münster in 2014 has been dubbed the “crystal”. Covering a total of 6000 square metres, the double glass façade was developed from geometrical shapes and extends at an angle in various directions. The 17-storey building rises to a height of 63 metres over the Münster landscape. At a height of 40 metres, the new building is connected by a 20-metre long bridge to the existing LVM administrative building.

The square between the two towers is integrated with an open space into the public area at Kolde-Ring. This public “ArtForum Aasee” provides a stage for various art and culture events. It is also here that a new underground bicycle garage with 360 parking spaces has its entrance. BEGA LED recessed wall luminaires and light building elements are used to highlight the outdoor areas. They are excellently suited for the energy-efficient illumination of the traffic-calmed zone at the LVM high-rise buildings. With their symmetrical light distribution, they successfully illuminate and perfectly supplement the constructed architecture, including on the parking spaces and in the areas of the bicycle paths.


LVM Landwirtschaftlicher Versicherungsverein Münster a. G.


Prof. Duk-Kyu Ryang

Execution planning

HPP Architects

Hentrich–Petschnigg & Partner GmbH + Co. KG, Düsseldorf

Lighting design

Rhein Licht, Düsseldorf

Landscape architecture

brandenfels landscape + environment, Münster